Izbornik Informacijski sustav prostornog uređenja

Promocija publikacije - Vizije gradova i prostora – međunarodne preporuke za prostorni i urbani razvoj

U utorak 13. lipnja 2017. godine u punoj dvorani Društva arhitekata Zagreba održana je promocija publikacije Vizije gradova i prostora – međunarodne preporuke za prostorni i urbani razvoj.
 
Prisutnima se obratila ravnateljica Hrvatskog zavoda za prostorni razvoj mr.sc. Irena Matković objašnjavajući da se ideja o objavi ove publikacije počela razvijati kao nastavak suradnje Hrvatskog zavoda za prostorni razvoj i Udruge hrvatskih urbanista. Krenuvši od osnovne ideje o izdavanju hrvatskog prijevoda Europske povelje o prostornom planiranju, poznatije kao Barcelonska povelja te imajući u vidu da je Zavod uključen u rad na većem broju međunarodnih dokumenata, zaključili smo da bi bilo korisno za sve one koji se bave razvojem gradova, a posebno za kolege iz struke, objediniti na jednom mjestu sve aktualne dokumente.
 
Predsjednica Udruge hrvatskih urbanista Sandra Jakopec podsjetila da je na vrijeme i okolnosti osnivanja Udruge te se osvrnula na aktivan doprinos hrvatskih urbanista radu Europskog vijeća prostornih planera  - ECTP-CEU. U toj ulozi sudjelovali su 2013. godine u razvoju Barcelonske povelje.
 
Prof.dr.sc. Tihomir Jukić je u inspirativnom izlaganju podsjetio na vrijeme i okolnosti nastanka Atenske povelje, posebno na doprinos hrvatskih arhitekata Ernesta Weissmanna, Vladimira Antolića i Bogdana Teodorovića koji su izradili alternativnu verziju Atenske povelje koja je 1933. godine na 4. kongresu CIAM-a imala značajan odjek. Osvrnuo se na ulogu prostornih planera u kreiranju urbanih prostora, ali i njihovu ulogu u društvu općenito.
 
Druženje je nastavljeno u neformalnoj atmosferi.
 
Hrvatski zavod za prostorni razvoj i Udruga hrvatskih urbanista zahvaljuju svim suradnicima koji su doprinijeli izradi i promociji ove publikacije.


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika