Izbornik Informacijski sustav prostornog uređenja

Neformalni sastanak ministara zaduženih za urbani razvoj

Odlukom ministrice graditeljstva i prostornog uređenja, ravnateljica Hrvatskog razvoja za prostorni razvoj Irena Matković je kao član hrvatske delegacije sudjelovala na neformalnom sastanku ministara zaduženih za urbani razvoj u Luksemburgu, 27. studenog 2015. godine.
 
Sastanak je bio prilika za podsjećanje na ključne teme urbanog razvoja raspravljane tijekom trio-predsjedništva Italije, Latvije i Luksemburga. Tijekom predsjedavanja Italije središnja tema bila su područja udaljena od osnovnih javnih funkcija i osiguravanje kvalitete života uz njima. Mala i srednje velika urbana područja i preduvjeti njihove egzistencije i razvoja bili su tema latvijskog predsjedavanja. Središnja tema predsjedavanja Luksemburga stoga je posvećena sljedećem specifičnom izazovu - prekograničnim policentričnim regijama i ideji da se mali i srednji gradovi u njima koordinirano razvijaju i funkcionalno nadopunjuju.
 
Uvod u temu pod nazivom „Ususret Urbanoj Agendi EU“ dala je povjerenica EK za regionalnu politiku, gospođa Corina Cretu, naglasivši da će dokument nastajati na svim razinama i biti rezultat rasprava kroz tematska partnerstva. Predstavljen je plan nastavka rada na pripremi Urbane agende EU tijekom sljedećeg nizozemskog predsjedništva. Predviđen je rad na dokumentu radnog naziva Amsterdamski pakt koji će sadržavati ciljeve i prioritete i definirati način rada tematskih partnerstava za izradu Urbane agende EU, te osnivanje i početak rada prvih tematskih partnerstava s temama kvalitete zraka u gradovima, urbanog siromaštva, stanovanja i integracije migranata i izbjeglica.
 
Sljedeći sastanak ministara zaduženih za urbani razvoj predviđen je za 30. svibanj 2016. godine, uz prethodni rad radne grupe za urbani razvoj na ekspertnoj i direktorskoj razini koji počinje već u prosincu 2015. godine dostavom prvog drafta Amsterdamskog pakta na usuglašavanje.


Slika