Izbornik Informacijski sustav prostornog uređenja

HZPR na ZG Forumu, 23. svibnja 2016. godine

U Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, 23. svibnja 2016. godine održana je međunarodna konferencija Zagreb Forum 2016, posvećena alternativnim pristupima u razvoju gradova i regija.

Konferencija je održana u organizaciji i pod pokroviteljstvom Grada Zagreba te pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. Zemlja partner ovogodišnje konferencije bila je Španjolska, predvođena Veleposlanstvom Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj.

Na otvorenju konferencije, koja je ove godine održana četvrti put, prisutnima su se obratili: izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Vesna Kusin, zamjenica gradonačelnika; izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Davorin Štetner; veleposlanik Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj Nj. E. Eduardo Aznar te predsjedatelj Zagreb Foruma Frane Šesnić, direktor Razvojne agencije Zagreb.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za prostorni razvoj Irena Matković sudjelovala je u radnom dijelu konferencije, u panelu pod nazivom Pametni razvoj gradova. U izlaganju je predstavila ključne izazove urbanog razvoja hrvatskih gradova: depopulaciju i starenje stanovništva, napuštene (brownfield) prostore, posljedice suburbanizacije i litoralizacije. Predstavljeni su i prijedlozi za buduće promišljanje razvoja hrvatskih gradova, kako na razini gradskih regiji, tako i na razini gradskih naselja i kvartova.
 


Slika
Slika