Izbornik Informacijski sustav prostornog uređenja

UN HABITAT

Konferencije Ujedinjenih naroda o gradovima i naseljima Habitat održavaju se svakih 20 godina. Prva, HABITAT I, je održana 1976. godine u Vancouveru, Kanada, a druga, HABITAT II, 1996. godine u Istanbulu, Turska.
 
HABITAT III treća je konferencija Ujedinjenih naroda o stanovanju i održivom urbanom razvoju koja će se održati u Quitu, u Ekvador, od 17. do 20. listopada 2016. godine.
 
Habitat III sazvali su Ujedinjeni narodi kako bi se obnovile globalne političke obveze za održivi urbani razvoj, ocijenila dosadašnja postignuća te našlo rješenje za nove i sve veće izazove što ih donose trendovi koji se ubrzano smjenjuju te za način na koji oni utječu na gradove i naselja.

Na konferenciji će biti donesena Nova urbana agenda, nova globalna strategija održivog urbanog razvoja koja će postaviti nova strateška usmjerenja, prioritete i ciljeve održivog razvoja. Prvi korak prema tome su nacionalna izvješća i doprinosi zemalja članica UN-a za Habitat III o rezultatima i prepoznatim problemima u provedbi Habitat agende iz Istanbula 1996. godine.
 
Nacionalnim doprinosom Republike Hrvatske za HABITAT III, izrađenim u koordinaciji Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja i Hrvatskog zavoda za prostorni razvoj te u suradnji s državnim institucijama i Udrugom gradova, Republika Hrvatska, uz procjenu provedbe Habitat agende od 1996. godine do danas, ima priliku za promišljanje o primjeni Nove urbane agende s ciljem da gradovi 21. stoljeća postanu uključivi, sigurni, otporni i održivi.
 

Više o UN-HABITAT-u:

na stranici MGIPU
na stranici UN-HABITAT-a


NOVA URBANA AGENDA
Više o Novoj urbanoj agendi