Izbornik Informacijski sustav prostornog uređenja

Promocija publikacije NACIONALNI DOPRINOS REPUBLIKE HRVATSKE ZA HABITAT III

U četvrtak, 1. rujna 2016. godine s početkom u 11 sati, u Multimedijalnom centru Muzeja Mimara u Zagrebu, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja i Hrvatski zavod za prostorni razvoj predstavili su publikaciju Nacionalni doprinos Republike Hrvatske za HABITAT III.

Habitat III je treća konferencija Ujedinjenih naroda o stanovanju i održivom urbanom razvoju. Sudjelovanje država članica u radu Ujedinjenih naroda pretpostavlja i sustavno praćenje implementacije Habitat agende usvojene na prethodnoj konferenciji pod nazivom Habitat II, održanoj 1996. godine u Istanbulu. Priprema Nacionalnog doprinosa predstavlja jednu od takvih aktivnosti.
 
Prema riječima ministra graditeljstva i prostornoga uređenja Lovre Kuščevića, radi se o dokumentu koji je usmjeren na pitanja od važnosti za gradove, teme kojima se Hrvatska danas intenzivno bavi, a pojedine od njih su ovih dana i ključne teme predizbornih programa i kampanja: demografska pitanja, prostorno planiranje i prostorni razvoj, pitanja okoliša, upravljanje gradovima, urbana ekonomija, stambena pitanja i dostupnost temeljnih javnih usluga.
 
Pomoćnik ministra vanjskih i europskih poslova za globalne poslove mr. sc. Amir Muharemi naglasio je politički značaj sudjelovanja RH u programima i aktivnostima Ujedinjenih naroda s posebnim osvrtom na program HABITAT i predstojeću konferenciju Habitat III koja će se održati u listopadu ove godine u Quitu, Ekvador.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za prostorni razvoj mr. sc. Irena Matković dala je pregled urbanih politika u Hrvatskoj i posebno ukazala na značaj uključivanja Republike Hrvatske u pripremu međunarodnih dokumenata, kao priliku za afirmaciju nacionalnih izazova, potreba i ciljeva. Posebno je istaknula urbana pitanja po kojima treba intenzivirati aktivnosti i kreirati cjelovite nacionalne politike.

S dosadašnjim aktivnostima Hrvatske vezanim uz program UN HABITAT, kao s i tijekom izrade i sadržajem Nacionalnog doprinosa za Habitat III, prisutne je upoznala Jadranka Vranek, koordinatorica neformalne međuresorne radne skupine koja je bila zadužena za njegovu izradu.

Svoj doprinos promociji dao je i arhitekt Darko Martinec, član Nacionalnog odbora za Habitat II, ali prije svega prostorni planer i urbanist, pozitivno ocijenivši ukupni dokument, ali i ukazujući na bitna pitanja koja proizlaze iz planerske prakse i koja zahtijevaju sustavno i stručno promišljanje te dodatan napor bitnih dionika u svrhu njihovog rješavanja.

Publikacija Nacionalni doprinos Republike Hrvatske za HABITAT III, koju je izdao Hrvatski zavod za prostorni razvoj, sadrži izvješće o rezultatima i prepoznatim problemima zamijećenim u Hrvatskoj u provedbi Habitat agende, globalnog plana za unapređenje stanja gradova i naselja s konferencije Habitat II te promišljanja o mogućim rješenjima za budući, bolji urbani razvoj, kao o i izazovima koji bi se mogli riješiti Novom urbanom agendom.
 
Ovo događanje bilo je samo jedno u nizu kojima će Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja i Hrvatski zavod za prostorni razvoj nastojati potaknuti intenzivniju suradnju među tijelima različitih nadležnosti vodeći računa o činjenici da kreiranje urbanih politika ne smije biti samom sebi svrha, već nužno mora biti u službi ispunjenja onih ciljeva koji trebaju doprinijeti humanijem i dostojanstvenijem životu građana.

Publikacija Nacionalni doprinos Republike Hrvatske za HABITAT III dostupna je na hrvatskom i engleskom jeziku.


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika