Izbornik Informacijski sustav prostornog uređenja

HZPR na stručnom skupu ZDRAVO URBANO PLANIRANJE, Poreč 2017.

Stručni skup ZDRAVO URBANO PLANIRANJE POREČ 2017.: Arhitektonske politike Republike Hrvatske 2013.-2020.-Nacionalne smjernice za vrsnoću i kulturu građenja zajednica i Vizije gradova i prostora-međunarodne preporuke za prostorni i urbani razvoj, održan je u Poreču 7. srpnja 2017. godine s ciljem unapređenja znanja o urbanističkom i prostornom planiranju te uređenju i gradnji.
 
Skup su organizirali gradovi partneri Grad Poreč i Grad Vinkovci u suradnji s Hrvatskom mrežom zdravih gradova, Hrvatskim zavodom za prostorni razvoj, Arhitektonskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskom komorom arhitekata i stručnim organizacijama Republike Hrvatske iz područja prostornog planiranja i uređenja.
 
Stručni skup bio je namijenjen urbanistima, projektantima, predstavnicima Hrvatske mreže zdravih gradova i drugim stručnjacima s ciljem njihovog upoznavanja s globalnim i europskim dokumentima usmjerenim ka stvaranju kvalitetnijeg životnog prostora i unapređenju zdravlja stanovnika, sadržanim u publikaciji Vizije gradova i prostora–međunarodne preporuke za prostorni i urbani razvoj Hrvatskog zavoda za prostorni razvoj i Udruge hrvatskih urbanista. Prezentirani dokumenti predstavljaju aktualni globalne i europski referentni okvir i smjernice za rad stručnjaka u području urbanog razvoja, arhitekture i prostornog planiranja te s njima povezanih intersektorskih područja.
 
Pozdravnim govorima prisutnima su se obratili zamjenica župana Istarske županije Sandra Čakić Kuhar koja je naglasila važnost aktivnosti Motovunske ljetne škole unaprjeđenja zdravlja, koja već četvrt stoljeća donosi važne smjernice za zdraviji život u županiji i u Gradu Poreču. Porečki gradonačelnik Loris Peršurić naglasio je da je Poreč jedini grad u Istri s pozitivnim prirodnim prirastom i grad u koji se ljudi useljavaju, a ne iseljavaju, što predstavlja  izazov za građane, ali i za gradsku upravu.

Nakon izlaganja arhitektice Rajke Bunjevac, predstavnice Hrvatske komore arhitekata, kojim se osvrnula na provedbu Apolitika, skupu se obratila ravnateljica Zavoda, mr.sc. Irena Matković, predstavivši publikaciju Vizije gradova i prostora, njezin značaj, ali i razvoj ideje o njenoj objavi kao nastavku dobre suradnje Hrvatskog zavoda za prostorni razvoj i Udruge hrvatskih urbanista. Istaknula je da je ona koristan okvir za sve one koji se bave razvojem gradova, a posebno za kolege iz struke. Jadranka Vranek predstavila je Novu urbanu agendu, novu UN-ovu strategiju stanovanja i urbanog razvoja  te Urbanu agendu Unije za Mediteran, program Unije za Mediteran za postizanje održivog urbanog razvoja u Euro-mediteranskoj regiji. Kroz izlaganje Ingrid Gojević obrazložen je sadržaj i značenje Amsterdamskog pakta kojim je  započeo razvoj Urbane agende za EU. Poseban naglasak svih izlaganja stavljen je na nužnost bolje horizontalne i vertikalne suradnje svih dionika čije djelovanje je usmjereno na prioritetne teme Urbane agende za EU kao, vodeći pri tom računa o tri stupa EU urbanih politika, a to su unapređenje  zakonodavnog okvira, dostupnosti izvorima financiranja te stvaranje baze znanja i razmjene informacija i pozitivnih iskustava.


Slika
Slika
Slika
Slika