Izbornik Informacijski sustav prostornog uređenja

Drugi Hrvatski ruralni parlament

Drugi Hrvatski ruralni parlament održavao se od 20. do 22. travnja 2017. godine u Sv. Martinu na Muri u Međimurju s temom suradnje kao preduvjeta cjelovitog razvoja.

Preko 300 sudionika iz svih krajeva Hrvatske: LAG-ovi i druge udruge koje se bave ruralnim razvojem, stručne i znanstvene organizacije, predstavnici ministarstava i državnih upravnih tijela, jedinice lokalne samouprave, poduzetnici, poljoprivredni proizvođači, obrtnici i drugi dionici ruralnog razvoja – usvojili su Deklaraciju drugog Hrvatskog ruralnog parlamenta.

Hrvatski zavod za prostorni razvoj sudjelovao je na terenskoj radionici pod nazivom Prostorno planiranje kao preduvjet cjelovitog razvoja koja se održavala 21. travnja 2017. godine u Centru za posjetitelje, Križovec. Ingrid Gojević bila je voditeljica radionica, a Ariana Korlaet održala je uvodno izlaganje o ruralnom prostoru u Strategiji prostornog razvoja Republike Hrvatske.
 
Na radionici je učestvovalo 20ak sudionika iz područja prostornog planiranja koji su kroz diskusiju definirali dionike i glavne probleme u prostornom planiranju rurala te dali smjernice za njihovo rješavanje.

Kao poruke donositeljima odluka sudionici radionice istaknuli su kako je potrebno:
  • prilagoditi i međusobno uskladiti zakonsku regulativu
  • osnažiti ulogu stručnih osoba u donošenju odluka
  • osnaživati aktivnu participaciju javnost (potpora organizacijama civilnog društva)
  • uz prostorno planiranje sustavom oporezivanja i naknada spriječiti trošenje prostora kao važnog resursa razvoja