Izbornik Informacijski sustav prostornog uređenja

HZPR na 9. Svjetskom urbanom forumuOd 8. do 13. veljače 2018. godine u Kuala Lumpuru, Malezija, održan je 9. Svjetski urbani forum (9th World Urban Forum – WUF9), kojeg je sazvao UN-HABITAT, a koji je najznačajniji globalni skup koji se bavi temom održivog urbanog razvoja gradova i naselja.
 
Republika Hrvatska na Forumu je sudjelovala putem akreditiranih predstavnika Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja i Hrvatskog zavoda za prostorni razvoj na čelu s državnim tajnikom Danijelom Meštrićem, uz podršku hrvatskog veleposlanika Kreše Glavača i Veleposlanstva Republike Hrvatske u Maleziji. Ispred Hrvatskog zavoda za prostorni razvoj na Forumu je sudjelovala Jadranka Vranek.
 
WUF9 službeno je otvorio malezijski premijer Najib Razak 8. veljače 2018. godine, a Izvršna direktorica UN-Habitat-a Maimunah Mohd Sharif, pozdravljajući sudionike u svojoj domovini Maleziji, istaknula je ulogu UN-Habitata i WUF-a kao središnjih mjesta za globalne rasprave o gradovima i naseljima.
 
Glavna tema WUF9 Gradovi 2030., Gradovi za sve: provedba Nove urbane agende stavila je fokus na Novu urbanu agendu, po prvi puta od njezinog usvajanja na Habitat III konferenciji, s ciljem podizanja svijesti i povećanja kolektivnog znanja o održivom urbanom razvoju te unapređenja koordinacije i suradnje različitih dionika u njezinoj provedbi.
 
22.000 sudionika iz 165 zemalja, među kojima više od 100 ministara i doministara, raspravljalo je o konkretnim koracima u implementaciji Nove urbane agende te kako zajednički, do 2030. godine, izgraditi Gradove za sve.
 
Sudionici 9. zasjedanja WUF-a bili su predstavnici nationalnih, subnacionalnih i lokalnih vlasti, parlamentarci, civilno društvo, profesionalci, istraživačke institucije i akademije, privatni sektor, financijske institucije, fondacije i filantropi, stariji, žene, mladi, djeca, osobe s invaliditetom, autohtoni narodi i skupine, lokalne zajednice, mediji, UN organizacije kao i druge međunarodne agencije te drugi relevantni dionici.
 
Na Forumu je održan niz okruglih stolova visoke razine, zasjedanja i popratnih događanja koji su privukli širok spektar dionika, a na izložbi pod nazivom urbano selo, predstavljeni su primjeri projekata, ideja i inicijativa iz cijelog svijeta s ciljem stvaranja promjena na svim razinama. Jadranka Vranek aktivno je sudjelovala u panel raspravi: Diseminacija Nove urbane agende, prezentirajući doprinos Republike Hrvatske u ovom procesu.

Posljednjeg dana Foruma, 13. veljače 2018. godine, sudionici 9. zasjedanja WUF-a donijeli su Deklaraciju o gradovima 2030. iz Kuala Lumpura s ciljem unapređenja provedbe Nove urbane agende kao alata za ubrzanje provedbe Agende za održivi razvoj 2030. i postizanja Ciljeva održivog razvoja.
 
Slijedeći, 10. Svjetski urbani forum, održati će se u Abu Dhabiju, Ujedinjeni Arapski Emirati, 2020. godine.
 
Više o WUF9