Izbornik Informacijski sustav prostornog uređenja

Održana 21. radionica Vijeća Europe: Krajobraz i obrazovanje, 3.- 5.10.2018., Tropea, Italija

21. radionica Konvencije o europskim krajobrazima Vijeća Europe, održana od 3. do. 5. listopada 2018. godine u Tropea-i u Italiji, organizirana u suradnji s talijanskim Ministarstvom kulture te regijama Kalabrija i Basilikata okupila je oko 160 sudionika, nacionalnih predstavnika zemalja članica Vijeća Europe nadležnih za provedbu Konvencije, predstavnika tijela državne uprave, znanstvenih institucija, strukovnih udruženja, prostornih planera, krajobraznih arhitekata i ostalih zainteresiranih stručnjaka. Hrvatsku delegaciju predvođenu Dunjom Magaš, državnom tajnicom u Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja činile su Lidija Škec i Ingrid Gojević iz Hrvatskog zavoda za prostorni razvoj te dr.sc. Biserka Dumbović-Bilušić iz Ministarstva kulture.
 
Tijekom radionice predstavnici Vijeća Europe naglasili su važnost ovogodišnje odabrane teme, a predstavnici regija Kalabrija i Basilikata, talijanskog Ministarstva kulture te Sveučilišta u Rimu, prezentirali su postignuća Italije u provedbi Konvencije o europskim krajobrazima općenito te posebno u provedbi posebnog cilja opisanog u članku 6.B. Konvencije koji se odnosi na stručno usavršavanje i obrazovanje o krajobrazu.

Kroz prezentacije i govore predstavila se većina zemalja članica Vijeća Europe i to u tematskim blokovima koji su se odnosili na osnovnoškolsko, srednjoškolsko i visokoškolsko obrazovanje. Dok su neke prezentacije bile usmjerene na zakonski okvir ili nastavni program kojim se provodi konkretan specifični cilj konvencije, drugima su prezentirani konkretni projekti.

Može se zaključiti da je krajobraz kao tema nešto slabije zastupljen u nastavnom programu na nižim obrazovnim razinama, dok se na razini visokoškolskog obrazovanja nastava vezana za krajobraz odvija na različitim fakultetima i studijima (prostorno planiranje, šumarstvo, agronomija, geografija, ekologija, zaštita okoliša i dr. ), pri čemu su neki u cijelosti posvećeni krajobrazu (npr. studij krajobraza) dok se u ostalima krajobraz obrađuje kao zaseban predmet  - obavezan ili fakultativan ili je on tek jedna od tema u okviru nastavnog programa pojedinog predmeta.

Ingrid Gojević predstavila je RH prezentacijom o krajobrazu u visokoškolskom obrazovanju, izrađenom u suradnji s Ministarstvom kulture (dr.sc. Biserka Dumbović–Bilušić) te prezentacijom izrađenom u suradnji s HRT-om (Đurđica Čočić) kojom je prezentiran projekt Najljepši školski vrtovi, koji se bavi krajobrazom na razini osnovnih škola i dječjih vrtića.
Tijekom prezentacije RH najavljena je Konferencija Integralni pristup zaštiti, planiranju i upravljanju krajobrazom, koja će se održati 20.10.2018. u Zagrebu te je sudionicima upućen poziv na dolazak. Pored toga najavljen je i Urban Landscape Forum, koji će se, u organizaciji Agronomskog fakulteta – Studija krajobrazne arhitekture i LE:NOTRE Instituta, održati u travnju 2019. godine u Zagrebu, a kojem je Hrvatski zavod za prostorni razvoj institucionalna podrška.
 
Terenskim obilaskom održanim u sklopu radionice, sudionici skupa posjetili su kameni grad u Zungri te Arheološki muzej "Vito Capialbi" smješten unutar dvorca Castello Normanno Svevo u gradu Vibo Valentia.


Slika
Slika
Slika