Urban October - listopad je mjesec posvećen gradovima


 
Ujedinjeni narodi proglasili su mjesec listopad mjesecom posvećenim gradovima i njihovoj boljoj budućnosti pod nazivom Urban October.
 
Urban October ima za cilj podići svijest, promicati sudjelovanje, generirati znanje i angažirati nacionalnu i međunarodnu zajednicu prema Novoj urbanoj agendi u 31 dan promicanja bolje urbane budućnosti.
 
U tu se svrhu tijekom mjeseca listopada u gradovima širom svijeta organiziraju dva glavna događanja: obilježavanje Svjetskog dana Habitata 2. listopada 2017. godine i obilježavanje Svjetskog dana gradova 31. listopada 2017. godine.

 


Svjetski dan Habitata

Svake godine prvoga ponedjeljka u listopadu obilježava se u svijetu i Hrvatskoj Svjetski dan Habitata koji su Ujedinjeni narodi proglasili 1985. godine.

Svrha Svjetskog dana Habitata je promišljanje o stanju naših gradova te o temeljnom pravu svih na odgovarajuće stanovanje.
 
Ovogodišnji Svjetski dan Habitata obilježava se 2. listopada na temu Stambene politike: priuštivo stanovanje, a usmjeren je  na razmatranje kako provesti konkretne inicijative kojima bi se osiguralo odgovarajuće i priuštivo stanovanje u kontekstu provedbe Nove urbane agende na svim razinama, kao i postizanje Ciljeva održivog razvoja.


Više o Svjetskom danu Habitata:      
http://www.un.org/en/events/habitatday/
https://unhabitat.org/world-habitat-day/


Svjetski dan gradova
 
Ujedinjeni narodi proglasili su 31. listopada Svjetskim danom gradova kako bi potaknuli međunarodnu zajednicu na suradnju u pronalaženju mogućnosti i rješavanju izazova globalne urbanizacije te davanju doprinosa održivom urbanom razvoju širom svijeta.

Opća tema Svjetskog dana gradova je Bolji grad, bolji život u okviru se koje svake godine odabere druga podtema koja rješava specifične izazove proizašle iz urbanizacije ili promiče njezine uspjehe.
 
Tema Svjetskog dana gradova 31. listopada 2017. godine je Inovativno upravljanje, otvoreni gradovi.
 
Više o Svjetskom danu gradova:
http://www.un.org/en/events/citiesday/
https://unhabitat.org/wcd/